Kodune enduro meistrisari algas Paikusel

Martin Leok Paikusel. Foto: Edgar Seemendi
Pärnumaal Paikusel tehti nädalavahetusel algust enduro Eesti- ja Balti meistrivõistlustega, kus startis pea 90 krossisõitjat. Absoluutarvestuse võit läks seekord lõunanaabritele.

Paikuse Motoklubi poolt korraldatud võistlusraja pikkus oli 56 km, mis koosnes enduro- ja krossikatsest. Meistrivõistluste arvestusse kuulunud klassid (E1, E2, E3, 40+ ja juunior) läbisid esimesel päeval kolm ja teisel kaks ringi, karikavõistluste klassid (B, C, 50+, 60+, Rookie ja naised) mõlemal päeval kaks ringi.

Absoluutarvestuses oli rebimine esikolmikus väga tihe. Võit läks lätlasele Ivo Šteinbergsile (CEC. IS. Racing, KTM), kahe päeva kokkuvõttes kaotas Martin Leok (Sõmerpalu MK, KTM) talle 18,1 sekundiga ja Aigar Leok (Sõmerpalu MK, Yamaha) omakorda Martinile 2,5 sekundiga.

E1-klassis järgnes mõlemal päeval parim olnud Aigar Leokile (48 punkti) soomlane Emil Helander (Yamaha; 33 punkti) ja Veiko Rääts (Sõmerpalu MK, Sherco; 31 p), kes oli avapäeval teine, kuid andis punkte ära pühapäevase neljanda tulemusega.

E2-klassis oli Šteinbergsi (46 punkti) järel mõlemal päeval teine Martin Leok (38 punkt) ning kolmas oli leedulane Arunas Gelažninkas (Kilobaitas RT, KTM; 30 p). E3-klassis ei leidunud esimesel päeval konkurentsi Elary Talule (Sõmerpalu MK, KTM; 46 p). Kuigi teine päev oli tasavägisem suutis peale jääda endiselt Talu. Toomas Triisa (RedMoto Racing, Husqvarna; 35 p) oli kahe päeva järel teine ja kolmas Priit Palatu (Sõmerpalu MK, KTM; 33 p).

40+ klassis andsid tooni külalisvõistlejad, kes hõivasid kogu pjedestaali. Soomlane Mika Karma (Husqvarna; 50 p) oli esimene, talle järgnesid lätlane Einars Vinters (JVE Mototeam, KTM; 34 p) ja soomlane Arto Kallioinen (HyKoKe, KTM; 28 p). Samuti meistrivõistluste arvestusse kuulunud juunioride hulgas oli parim soomlane Niklas Laankoski (Yamaha; 46 p), teine oli ka põhjanaaber Tino Nuuttinen (TM; 32 p) ja kolmas Jaanus Hugo Ermits (RedMoto Racing, Beta; 28 p).

Karikavõistluste arvestusse kuulunud klassides olid jõuvahekorrad järgmised. B-klassis võitis napilt Timo Hermlin (Sõmerpalu MK, KTM; 40 p), kes oli avapäeva kiireim, kuid teisel päeval pidi tunnistama Ain-Gustav Bartelsi (RedMoto Racing, Beta; 39 p) paremust. Kolmas oli Jüri Kommer (Tartu EK, KTM; 32 p).

Kõige rohkem osalejaid oli C-klassis, mille võitis Risto Mäeots (Paikuse MK, KTM; 43 p). Talle järgnesid Mika Lindfors (RedMoto Racing, Husqvarna; 38 p) ja Adas Bernius (Drakonai RT, KTM; 28 p).

50+ klassis ei leidunud koduradadel võistelnud Toivo Nikopensiusele (Paikuse MK, Yamaha; 48 p) vastast. Ta võitis kindlalt mõlemal päeval. Kokkuvõttes oli teine Niko Pahlberg (KTM, TMK; 32 p) ja kolmas Andrus Allikvee (Aave SK, KTM; 30 p)

60+ klassis pani võistluse kinni Reijo Kivelä (Yamaha; 41 p), teine oli Pekka Sointula (KTM; 35 p) ja kolmas Ricardas Duonelavicius (Kawasaki, Kilobaitas RT; 32 p).

Rookie klassis hõivasid pjedestaali Kristjan Koha (Paikuse MK, KTM; 46 p), Rene Lehiste (Paikuse MK, Beta; 36 p) ja Tauri Raidoja (Tartu EK, Beta; 30 p). Naistest said auhindu soomlannad Annamaria Karikuusi (Yamaha; 46 p) ja Iina Turkki (Husqvarna; 36 p).

Baltikumi tänavune suurim endurosündmus on esmakordselt Eestis korraldatav enduro maailmameistrivõistluste etapp Enduro Tallinn GP, mis sõidetakse 1.-3. juunil Tallinnas Lauluväljakul ning Maardus ja Jõelähtmel.