Noored Eesti trialisõitjad osalesid Soomes suures treeninglaagris

Sebastian Ebber (halli kiivriga esiplaanil). Foto: Raul Ebber
Sebastian Ebber (halli kiivriga esiplaanil). Foto: Raul Ebber
Neljandat aastat järjest toimus Soomes Fiskarsi vallas asuvas Kisakeskus spordikompleksis noortele mõeldud traieli laager, kus osales 33 noort trialisõitjat Soomest ja naaberriikidest. Eestist osalesid seekord Aleksander ja Sebastian Ebber, Karl Leis ja Klaus Somelar.

Kui 13-aastasele Aleksander Ebberile oli see juba neljas kord laagris osaleda, siis Sebastian Ebber (6a), Leis (7a) ja Somelar (9a) osalesid selles esmakordselt.

Laager oli mõeldud nii algajatele kui edasijõudnutele ning toimus esmaspäevast reedeni ja treeneriteks olid erinevad trialispetsialistid nagu kunagine maailmameister Yrjö Vesterinen, mitmekordne Soome meister Joachim Hindren, praegune Soome parim sõitja Timo Myöhanen ja Sakari Sipponen, keda peetakse üheks paremaks algtõdede tundjaks Soome traielis. Treenereid vahetati eri gruppide vahel, mis oli väga hea, sest igal treeneril on omad lemmikharjutused, mida õpetada. Kolm väiksemat Eesti poissi treenisid elektritraieli ratastega ja Aleksander oli grupis Yleinen ehk üldises klassis.

Laagripäevad algasid hommikul kell 7.00 ja esimeseks tegevuseks oli kohe hommikvõimlemine trialtreenerite juhendamisel spordisaalis venitus- ja tasakaaluharjutusi tehes. Siis oli hommikusöök ning ujumine, peale mida tehti ettevalmistusi sõiduks treeningualale, mis oli Pamine suusamäe kõrval karjääris ja kaljudel metsas. Sõidutreeningud olid kuni kella 16.00-ni, siis pakiti tsiklid autodesse ja sõideti tagasi ööbimiskohta Kisakeskusesse. Sedasi kulgesid neli päeva treenides ja viiendal päeval toimusid Kisakeskuses võistlused, kus poisid said oma oskuseid juba lintide vahel proovida.

Aleksander ja Sebastian Ebberi isa Rauli sõnul läks Soome laager igati korda: “Kõige tähtsam on poistel koos eakaaslastega treenimine ja samuti endast vanemate poiste treeningu nägemine. Trennis oli olukordi, kus treener tegi raja valmis ja poisid ei uskunud, et nemad seda rada on võimelised läbima. Päeva lõpuks olid poistel näod naerul, sest kõik olid rajaga hakkama saanud.”

“Laager oli väga põnev ja andis nii poisile, kui ka mulle häid kogemusi edasiseks treeninguks,” lisas Karl Leisi isa Gunnar.

Noored saavad oma õpitut rakendada Eesti meistrivõistluste kuuendal etapil, mis toimub 4. oktoobril Koguva külas Muhumaal.