Euroopa parim driftija James Deane loodab Laitses lõpuks võita

James Deane
James Deane
Juba sel nädalavahetusel, 29.-30. juulil tuleb Laitsesse kogu Euroopa driftieliit ja selle eesotsas kolmekordne Euroopa meister, Falkeni tehasesõitja James „The Machine” Deane.

James on mees, keda peetakse maailma parimaks jälitussõitjaks, kuid olenemata pöörasest sõidustiilist, on tegemist väga vaoshoitud ja toreda 24-aastase Iiri noormehega, keda õnnestus enne suurt driftivõistlust intervjueerida.

James, kui kaua sa driftimisega tegelenud oled?
Ametlikult alustasin driftimisega peaaegu kümme aastat tagasi, 2007. aastal, kuid sellest huvitatud olen juba 2000. algusest.

Sa oled andekas autosportlane, miks just driftimine, eriti arvestades asjaolu, et su isa oli tugev rallisportlane?
Enne, kui drift sai Iirimaal alguse, käisin oma vendadega kogu aeg rallit vaatamas. Alati otsisime kõige järsemaid tagasipöördeid, et näha tagaveolisi autosid külglibisemisega läbi tulemas. Ma olen seega alati mingit sidet driftiga tundnud ja kui meil toimus esimene võistlus, oli kohe selge, et see on minu ala.

Sa oled kõige tituleeritum sõitja Euroopas, olles kolmekordne Drift Allstarsi meister ja lugematuid kordi Iiri meister. Mis sind veel motiveerib selle alaga tegelema?
Ma olen piisavalt õnnelik, et saan tänu sellele spordile reisida üle maailma. Igal aastal muutub see ala aina tugevamaks uute sportlaste ja aina arenevate autodega. Drift on olnud suur osa minu elust juba pikka aega ja ma võin vaid unistada, mis tulevik minu jaoks toob.

Öeldakse et meistritiitleid võita on lihtne, kuid neid hoida on raske, kuidas sul see õnnestub?
Ma pole kunagi ühtegi tiitlit lihtsalt võitnud. Tundub, et see lihtsamaks ei lähe ka. Teeme oma meeskonnaga seda, mida alati oleme teinud ja vaatame, mis tulevik toob.

Sa oled veel väga noor, kuid nüüd näeme hoopis uut põlvkonda, 16-aastaseid driftijaid sinu seljataga pead tõstmas nii Iirimaal, Poolas, Eestis ja Norras. Kas sinu positsioon lüüakse varsti kõikuma?
On hullumeelne vaadata, kuidas need noored poisid esile on tõusnud. Mõned neist on minu positsiooni juba kõikuma löönud, kuid see on kindlasti väga hea drifti tulevikule.

Sa oled öelnud, et sulle meeldib Laitse rada. Kuidas nii? Samal ajal paljud välismaa sõitjad ei julge siia tullagi.
Laitse rada on väga tehniline, see pole küll kiireim, kuid võib su auto hetkega purustada. Mulle meeldib see, et pead igal ringil olema täiesti keskendunud. Pealegi, kus veel saad sa hüppega rajale lennata ja samal ajal auto sabaga lohistada mööda betoonseina?

Kaks viimast aastat oled domineerinud Drift Allstarsi sarjas, kuid Laitses pole poodiumi kõrgeimale astmele saanud. Mis sel aastal teisiti on? Teame ju, et konkurendid ei maga.
See on kahjuks tõsi. Ma mõtlen eraldi igale võidusõidule ja kahjuks pole siiani õnn mulle naeratanud, kuid olen igal aastal saanud lähemale poodiumi kõrgeimale astmele. Loodetavasti kolm on kohtu seadus ja tänavu saan Laitses kõrgeimal astmel seista.

Mis sinust edasi saab?
Mis edasi? See on raske küsimus, ma otsin alati uusi ja huvitavaid võimalusi, kuid üks asi on kindel – ma driftin edasi!

Vaata videot sõidust James Deane versus autraallane Luke Fink eelmisel aastal sõitmas uks ukses tandemit Laitse Rallypargis: https://www.youtube.com/watch?v=GRjrn_RFzyg

Hoia end Drift Allstars Optibet Estonian GP uudistega kursis Facebookis, kus liiguvad ürituse kõige kuumemad uudised: https://www.facebook.com/driftallstarsestonia/

Suurejooneline driftivõistlus Drift Allstars Optibet Estonian GP toimub 29. ja 30. juulil Harjumaal Laitse Rallypargis. Esimesel päeval toimuvad kvalifikatsioonisõidud ning teisel päeval vaatemängulised ja adrenaliinirohked tandemsõidud.

Üritus toimub iga ilmaga ja piletid on saadaval eelmüügist Piletilevis ja ka kohapeal.